Sommarutställning

Vem är den stilige mannen i Magasinet-baren? (Är det inte Strindberg …?) Den unge mannen som tronar bakom baren i Magasinet har under årens lopp väckt nyfikenhet hos många. En distingerad tidningsläsare vid ett stort fönster öppet mot vattnet, båtarna, kajen och måsarna utanför. Vem är han?

Mannen är Mr Simmons och konstnären bakom verket är Axel Fridell, Falusonen som blev en av Sveriges främsta grafiker och som under sitt blott fyrtioåriga liv periodvis bodde i Paris, London, Italien och Holland och som fascinerades av mörka rum och ljusa fönster, stadsmotiv, landskap och människor i marginalen.

Magasinets spännande sommarutställning 2024 har titeln Den gåtfulle Mr Simmons – En grafisk tripp Falun–världen tur och retur och fokuserar på att lyfta grafikens magiska värld till en ny dimension med hjälp av Magasinets råhet och rymd.

–När vi utformat utställningen har vi helt och hållet utgått från känsla och fascination, berättar arbetsgruppen som just nu håller på att planera för fullt. Vi har valt verk och berättelser som berör och intresserar oss. Vi är inte experter på grafik, utan vår utgångspunkt har varit att vi helt enkelt känt en dragning till Mr Simmons. För att kompensera för vår bristande expertis har vi tagit hjälp av två riktiga kännare – Rune Bondjers och Jordi Arkö. I grunden finns också ett samarbete med Dalarnas museum och tanken är att våra utställningar ska komplettera varandra så att besökarna kan få både en bredd och djup.

I utställningen får du möta Mr Simmons och hans skapare Axel Fridell, men också Fridells vänner Falugrafikerna och den fascinerande värld som är den grafiska tekniken. Bilder i storformat varvas med betraktelser, filmer, ljud och original och skapar en svartvit värld att förundras av och försvinna in i.

–Vår förhoppning är att utställningen på Magasinet ska väcka intresse för Faluns långa grafiska tradition och att Axel Fridell – och Falugrafikerna – får den uppmärksamhet de förtjänar, fortsätter arbetsgruppen. Vi vill också sätta fokus på den grafiska tekniken, ett hantverk och en konstform som befinner sig i ena änden av skalan, om photoshoppad eller ai-genererad konst befinner sig längst ut i den andra.

Kanske är det också så att Axel Fridells ande svävar över Magasinet. Han ligger nämligen begravd på Norslunds kyrkogård, bara ett stenkast bort. Så missa inte att hälsa på honom både här och där i sommar!

Nytt får i år är att Magasinet Mat & Bar kommer att ha öppet i sommar så att du inte bara kan fika utan även äta och dricka gott när du spanar in Mr Simmons, Axel Fridell och alla de andra på Magasinet någon gång mellan den 29 juni och 25 augusti.

Välkommen!

P.S.1. På Magasinet finns även en liten pysselhörna och butik så att alla kan få sitt.

P.S.2. Magasinet ingår i Dalarna Art Trail, en guide till nio av sommarens mest intressanta utställningar från Avesta Art i söder till Zornmuseet i Mora. Mer om utställningar och öppettider finns på Dalarna Art Trals hemsida och Instagram.

Information