Guide till 12 utställningar

maj–september 2021

2021 års Dalarna Art Trail guidar besökarna till 12 spännande konststopp från Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr. Ett välkommet nygammalt tillskott är Maskinhuset i Grängesberg som åter öppnar för konstutställningar sommartid!

Först ut är Avesta Art med utställningen RE: Avesta Art med en blandning av återbruk och nytt. De som på grund av förra sommarens restriktioner inte kunde besöka Verket ges i år en ny möjlighet att se bl a den omtalade utställningen Aquanauts: Expeditionen.

Dalarna Art Trails breda utbud både utmanar och inspirerar och spänner hela vägen från naturliga tillbakablickar till franska impressionister och samtidiga reflektioner!

–Det senaste året har varit en utmaning för kulturen och vi längtar verkligen efter att återigen få skapa något för en publik, berättar Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf på Magasinet i Falun, projektledare och initiativtagare till Dalarna Art Trail. ”Med tanke på det rådande läget räknar vi med att fokus ligger på hemester även i år, och vår känsla är att det uppdämda behovet av upplevelsekultur i närområdet är enormt”, fortsätter projektledarna.

Gruppens samlade erfarenheter från förra sommaren är att det fungerade bra att anpassa verksamheten efter gällande restriktioner: ”Vissa använde sig av digitala bokningssystem och andra, där besökstrycket var mindre, räknade besökare på plats”, berättar Magdalena och Lisa. Även själva utställningarna utformades för att underlätta för besökarna att hålla avstånd. Från mitten av mars i år gäller dock samma regler för museer och konsthallar som för butiker, det är med andra ord ytan som bestämmer antalet besökare. De nya reglerna gör stor skillnad för framför allt de till ytan större aktörerna som Avesta Art och Magasinet.

Årets Dalarna Art Trail, den nionde i ordningen, gör det enkelt för nyfikna besökare att hitta till Dalarnas mest intressanta konststopp – antingen i ett svep, eller i form av flera dagsutflykter. Och längs vägen finns gott om smultronställen för den som önskar ta en fika, besöka ett världsarv eller njuta av vackra omgivningar. Från början av juli till slutet av augusti är samtliga utställningar öppna.

Missa inte att följa Dalarna Art Trail på Instagram också!
Artikel i Dalarnas Tidningar
Artikel i Dala-Demokraten