Jan Stenmark

30 juni–26 augusti

I Jan Stenmarks bilder är gränsen mellan rå humor och bråddjupt allvar hårfin. Utställningen På begäran innehåller en blandning av nyutkomna verk från de senaste böckerna Människor som finns (2016), En mystisk hemmakväll och Pixibox (2018), Jans personliga favoriter och publikfavoriter.

Med sin skenbart enkla kollageteknik har Jan Stenmark skapat en unik ställning på den svenska konstscenen under snart 40 års tid. Det på ytan enkla i hans bilder rymmer ofta flera lager. Känslorna som väcks när man betraktar hans bilder kan vara lätt motstridiga. Och även om bilderna inte alltid är politiskt korrekta, träffar de många gånger mitt i prick. Kanske är det just därför som det är så befriande att kliva in i Jan Stenmarks värld. Man är inte ensam.

Så ta med dig familjen på en upptäcktsfärd i Jan Stenmarks underbara värld, här finns även barnhörna, café och butik. Samtliga verk i utställningen är till salu (alla är specialframtagna till just den här utställningen och finns endast i ett exemplar).

I anslutning till utställningen visas även vinnarna i vårens tävling Gör din egen ”Stenmarkare” som genomfördes i samarbete med DT (Dalarnas Tidningar). Av de totalt 486 inkomna bidragen har juryn (bestående av Jan Stenmark, DT:s kulturredaktör Anders K Gustafsson och Magasinet) plockat ut åtta värdiga vinnare. Så missa inte dem!

Jans egna reaktion på utställningen!
Dalarnas Tidningars recension av utställningen
Dalademokratens recension av utställningen
DT:s kulturredaktör Anders K Gustafsson träffar Jan i ateljén!
Eftermiddag i P4, ca 4 min 20 sek
Svt Dalarna, ca 2 min 20 sek in i sändningen