Sommarutställning 2019

29 juni–25 augusti 2019

Det har varit en lång och vindlande väg som började med en fråga från Carl Larssongården för drygt ett och ett halvt år sedan när de undrade om vi var intresserade av ett samarbete i samband med 2019 års sommarutställning (i åe är det 100 år sedan Carl Larsson dog). Vi var hedrade över frågan, men med vår mer samtida inriktning hade vi svårt att hitta en bra vinkling, speciellt med tanke på att Carl Larsson-gården själva framgångsrikt speglat Carl och Karin Larssons konstnärskap och familjeliv i en modern kontext.

Så vi funderade vidare och eftersom Karin Broos länge varit en hemlig önskedröm började vi titta närmare på hennes bilder. Plötsligt slår det oss att det finns ett släktskap mellan Karin (Broos) och Carl (Larsson). Båda använder sin familj och sitt hem i sina verk, båda avbildar en (skenbar) familjeidyll och flera verk speglar varandra motivmässigt. Instinktivt kände vi att det fanns ett frö till en utställningsidé. Och lyckligtvis tyckte både Karin Broos och Carl Larsson-gården samma sak! Tidigt i processen involverade vi även konstskribenten och DN-kritikern Jessica Kempe i processen, och ju mer hon satte sig in i det hela, desto mer fascinerad blev även hon. Och på den vägen har det fortsatt – för alla involverade.

Årets sommarutställning bygger på ett konstnärligt möte mellan två av Sveriges mest kända konstnärer – en historisk gigant, och en samtida gigant – men som alltid slår den egna upplevelsen alla ord, så nog om detta – kom och titta live på måleri i mästarklass!

OBS! Samtliga Carl Larsson-verk (reproduktioner i unika format) och Karin Broos grafik (ramade) i utställningen är till salu! Fråga i receptionen så informerar de om priser och praktiska detaljer.

Karin Broos – från packning till hängning sida vid sida med Carl Larsson på Magasinet. Filmning och redigering Mats Omne, Matiné Film & Television.

Filmtrailer ”Broos och Larsson – speglingar”. Filmning och redigering Mats Omne, Matiné Film & Television.

DT-artikel från 190209

DT:s kulturredaktör hälsar på hemma hos Karin Broos

DT:s recensent Maria Backman om utställningen

DD:s recensent Lena De Veen om utställningen

P.S. För den som inte får nog kan vi rekommendera två konstutflykter i närområdet Dalarna Art Trail (en guide till 11 sommarutställningar) och Alma Löv Museum (Karin och Marc Broos fantastiska och fantasifulla museum i Östra Ämtervik utanför Sunne).