ETT SAMTIDSKULTURHUS MED SPETS OCH BREDD

Frustration kan ibland vara bästa bränslet. Vi som ligger bakom Magasinet är alla hemvändare som kände att vi saknade den dynamik och spänning som samtidskulturen bidrar med, och som man är bortskämd med i en storstad. Så vi hade egentligen tre val: flytta igen, gnälla eller ta saken i egna händer. Vi valde det tredje alternativet.

Tjugo år senare kan vi konstatera att vi träffat otroligt många inspirerande människor, gjort saker vi aldrig trott att vi skulle klara samt att uthållighet är en dygd.

Magasinet drevs ursprungligen av Kulturföreningen Magasinet med en liten operativ kärna. Ingen av oss kom från den klassiska kulturvärlden, men det som förenade oss var en gemensam tro på kulturens kraft att beröra, utmana och roa. 

Sakta men säkert byggde vi upp en fungerande plattform och verksamhet och laddade Magasinet med otroligt mycket passion och många arbetstimmar. Tvärtemot alla råd om nischning och renodling utvecklade vi med tiden en uppskattad spretighet med lika delar höjd och bredd, och med en blandning av kommersiella, icke-kommersiella och halv-kommersiella inslag. Målet har alltid varit att göra Magasinet till Faluns och Dalarnas självklara mötesplats för samtidskultur och att vårt utbud ska locka en bred målgrupp och initiera möten mellan människor, grupper och aktörer som annars inte skulle träffas. När vi i januari 2023 utsågs till Årets Venue på Sweden Live i Helsingborg var det ett kvitto på att vi trots allt gjort en hel del rätt under årens lopp.

I januari 2024 tog vi nästa steg när vi gick samman med Dalhalla! A match made in heaven, enligt många och målet är att med gemensamma krafter flytta fram positionerna ytterligare och ge Falun och Dalarna ett ännu starkare kultur- och artistutbud året runt. Magasinets och Dalhallas säsonger, inriktningar, utbud och kompetenser kompletterar helt enkelt varandra på ett optimalt sätt.

Drygt tjugo år senare är visionen densamma. Vi tror på en god blandning av arrangemang, projekt och processer – de flesta i egen regi, men också många roliga samarbeten med alltifrån fria kulturutövare till etablerade institutioner. Kanske är det byggnadens rymd och råhet som inspirerar till att ta ut svängarna. Faktum är att känslan av kreativ verkstad är central för hela Magasinet-tanken och vi lever enligt mantrat ”Action speaks louder than words”. Vi vill helt enkelt att det ska hända saker, och Magasinet är vårt sätt att dra ett strå till den gemensamma stacken.

Så varmt välkomna till Magasinet!

Årets Venue 2023

Årets Venue – Magasinet, Falun (ur juryns motivering)

”Det är en klassisk historia. Hemvändarna som upptäcker att de saknar något på platsen i deras hjärtan. Som skapar något med hjälp av nya erfarenheter de tagit med sig hem. Just den sortens eldsjälar var det som förvandlade ett gammalt godsmagasin från 1800-talet till ett levande kulturcentrum. Med en passion för samtidskonst i alla dess former blev tegelbyggnaden vid järnvägen en konsertsal, utställningshall och ateljé. En flexibel arena för events, konferenser, workshops och fine dining. För att med mod, nyfikenhet och engagemang skapat ett av landets mest spännande kulturhus går priset för Årets venue till Magasinet i Falun.”

Magasinet + Dalhalla

Siktar mot stjärnorna tillsammans!

”För att hitta en långsiktigt hållbar lösning för Magasinet som Faluns och Dalarnas mest dynamiska samtidskulturhus har vi landat i en optimal lösning och en winwin för Magasinet, Dalhalla, Falun och Dalarna. Målet med samgåendet är att växla upp verksamheten ytterligare och på sikt även locka internationella akter till Magasinet för att bredda utbudet mot nya horisonter. Vi har ett liknande tänk och vi ser fram emot ett spännande samarbete för att ta två av Sveriges mest uppskattade arenor vidare mot nya oanade höjder. För alla Magasinet-vänner, besökare och publik kan vi summera det hela med tre ord – mer, större och bättre!”