Från tomt godsmagasin till levande kulturmagasin

 

Frustration kan ibland vara bästa bränslet. Vi som ligger bakom Magasinet är alla hemvändare som kände att vi saknade den dynamik och spänning som samtidskulturen bidrar med, och som man är bortskämd med i en storstad. Så vi hade egentligen tre val: flytta igen, gnälla eller ta saken i egna händer. Vi valde det tredje alternativet. Drygt tio år senare kan vi konstatera att vi träffat otroligt många inspirerande människor, gjort saker vi aldrig trott att vi skulle klara samt att uthållighet är en dygd.

Magasinet drivs av Kulturföreningen Magasinet med en liten operativ kärna. Ingen av oss kommer från den klassiska kulturvärlden, men det som förenar oss är en gemensam tro på kulturens kraft att beröra, utmana och roa. En katalysator som får oss att känna, reflektera och träffas och som har stor betydelse när det gäller att forma oss både som individer och samhället i stort.

Sakta men säkert har vi byggt upp en fungerande plattform och verksamhet. Vi har laddat Magasinet med otroligt mycket passion och många timmar, dels därför att vi tycker att vi har världens roligaste jobb, men också därför att vi tror att det är bra för Falun och Dalarna. Tvärtemot alla råd om nischning och renodling har vi med tiden utvecklat en uppskattad spretighet där de gemensamma nämnarna är höjd och bredd med en blandning av kommersiella, icke-kommersiella och halv-kommersiella inslag. Men oavsett vad vi gör, är målet alltid att Magasinet ska vara den självklara mötesplatsen för samtidskultur och att vi genom vårt utbud ska locka en bred målgrupp och initiera möten mellan människor, grupper och aktörer som annars inte skulle träffas.

Vi tror på en god blandning av arrangemang, projekt och processer – de flesta i egen regi, men också många roliga samarbeten med alltifrån fria kulturutövare och entusiaster till etablerade institutioner. Kanske är det byggnadens rymd och råhet som inspirerar till att ta ut svängarna. Faktum är att känslan an kreativ verkstad är central för hela Magasinet-tanken och vi lever enligt mantrat ”Action speaks louder than words”. Vi vill helt enkelt att det ska hända saker, och Magasinet är vårt sätt att dra ett strå till den gemensamma stacken.

Så varmt välkommen till Magasinet!

Integritetspolicy